Skip to content
Vaegnägijale

2023 Linnaraamatukogus avatakse Ilja Jakovlevi näitus tänapäeva berliinlastest

2023 Linnaraamatukogus avatakse Ilja Jakovlevi näitus tänapäeva berliinlastest

Reedel 20. jaanuaril kell 17 avatakse Tartu Linnaraamatukogus noore kunstniku Ilja Jakovlevi maali- ja graafikanäitus „Berliner“ (Berliinlane). Näitust saab vaadata II ja III korruse fuajees, avamisele kogunetakse II korrusel.

Tartu Kunstikooli IV kursuse õpilane Ilja Jakovlev veetis eelmise aasta viimased kuud Berliinis, mis üllatas teda oma idamaise atmosfääriga. Tänapäeva Berliini juurde kuuluvad araabiakeelsed sildid, minaretid, puuviljaturud, moslemi kvartalid ja suured islamistlikud kogukonnad.
Näitus „Berliner“ ongi pühendatud Lähis-Idast pärit immigrantide keerulisele ja mitmetahulisele probleemile Euroopas. Kunstnik väljendab näitusel oma tundeid ja muljeid, mis tekkisid suheldes Lähis-Idast pärit rände kohalike esindajatega.
Oma muljed võtab kunstnik kokku nii: „Keegi nimetab seda okupatsiooniks, keegi (nagu enamik Berliini sakslasi) otsustab, et see on eelis kultuurivahetuses ja rahvuslik mitmekesisus ainult kaunistab linna. Samas ei saa eitada, et Ida on juba tugevalt mõjutanud mitte ainult Berliini, vaid kogu Euroopat. Täpselt nii nagu 15.-16. sajandil, mil pärast Hispaania maade hõivamist araablaste poolt jõudis meile keemia ja geomeetria, uued arhitektuuri trendid, tohutult palju uusi sõnu. Uut ajastut, milles me elame, võib defineerida kui migratsiooni, millest alates saavad uue tähenduse sellised määratlused nagu identiteet, kodumaa, kultuur.“
Ilja Jakovlev on sündinud Narvas (2003), õppinud sealses kunstikoolis ja on nüüd lõpetamas Tartu Kunstikooli dekoraatori eriala õpinguid. Aastal 2021 sai ta „Kuldse pliiatsi“ auhinna omanikuks. Oma loomingus puudutab Jakovlev mütoloogiat, arhitektuuri ja inimeste tundeid mitmetahulisemas maailmas, kui me esmapilgul ette kujutame. Viimastel aastatel on ta tegelenud ka etnograafia ja religiooni uurimisega. Täiendav info: ilja.jakovlev@tartukunstikool.ee