Skip to content
Vaegnägijale

2006 Hlohovec - laste eksliibriste linn

2006 Hlohovec - laste eksliibriste linn

26. jaanuaril kell 14.00 avatakse Tartu Linnaraamatukogu lasteosakonna muinasjututoas rahvusvaheline laste eksliibriste näituse “Kolmas ime – eksliibrise hing”. Tegemist on rändnäitusega, mis jõudis Tartusse Slovakkiast Hlohoveci linnast.

Alates 1997. aastast toimub Hlohoveci linnakeses Slovakkias suur rahvusvaheline eksliibrisepidu. Erinevate maade lapsed vanuses 12-15 eluaastat joonistavad etteantud teemal raamatutele omanikumärke. Võistlus toimub kahel tasandil: graafikatehnikates valminud eksliibrised, mida teevad põhiliselt kunstikoolide ja -klasside õpilased ja vabalt valitud tehnikates nn “eksliibrisekavandid”, mille autoriteks põhikoolide poisid-tüdrukud. Tööde kunstiline tase ja vormistus on iga aastaga paremaks muutunud. Kasutatakse erinevaid tehnikaid ja värvikombinatsioone.

Ürituse peakoordinaator on Hlohoveci linnaraamatukogu (direktor Helena Pekarovicova) Slovakkias ja toetajaks UNESCO allorganisatsioon UNAL (UNESCO Network of Associated Libraries). Igal aastal joonistavad osalejad erineval teemal – näiteks oli 2001. aastal konkursiteemaks “Eksliibris minu raamatukogule” ja 2005. aastal “Minu kõige imelisem kogemus”. Võistlustöid on saabunud Tšehhi, Poola, Horvaatia, Belgia, India, Jaapani jt riikide lastelt. Igal aastal on zürii valinud välja parimad tööd ja koostanud rändnäituse.

Tartu koolide õpilased on linnaraamatukogu laste- ja noorteosakonna vahendusel osalenud rahvusvahelisel eksliibriste joonistamise võistlusel alates 1998. aastast. Tänavu jõudis eksliibriste näitus Tartusse üheksandat korda. Tegemist on ülevaatenäitusega, mis tutvustab võistlust selle algusaegadest peale. Igale aastale on pühendatud üks näitusestend võidutöödega, lisaks UNESCOt ja Slovakkiat tutvustavad materjalid. Kõikidelt konkurssidelt on Tartu linna ja maakonna õpilased toonud koju auhindu ja diplomeid. 2005. aastal märgiti ära Taavi Näkk (Nõo Põhikool, juhendaja Eva Orav) ja Elis Paasik (MHG, juhendaja Eda Mald). Ülevaatenäitus jääb linnaraamatukogus avatuks 28. veebruarini.

Lisainfo: laste- ja noorteosakonna juhataja Ädu Neemre, 7361389, 55 551884