Skip to content
Vaegnägijale

2006 Helga Nõu romaani "Ood lastud rebasele" esitlus

2006 Helga Nõu romaani "Ood lastud rebasele" esitlus

Kolmapäeval, 1. märtsil kell 17.00 algab Tartu linnaraamatukogu (Kompanii 3/5, IV korrus) saalis Helga Nõu romaani “Ood lastud rebasele “ esitlus. Raamatu andis välja kirjastus “Eesti Keele Sihtasutus” ja kujundas Peeter Ulas. Esitlusel tutvustavad raamatut Kärt Hellerma, Rutt Hinrikus ja autor.

Helga Nõu (a-ni 1957 Raukas) on nüüd juba pensionil olev pedagoog, kes on aktiivselt tegev nii kultuuri- kui kirjanduselus. Ta on pidanud tõlgi ametit Uppsala sisserändajate tõlketeenistuses ja on olnud Rootsi riikliku kultuurinõukogu käsikirjade hindaja eesti kirjanduse alal. Alates 1950ndatest on Helga Nõu avaldanud lühiproosat, luulet, arvustusi, artikleid ja joonistusi pagulaseesti perioodikas ning koguteostes. Esikromaan „Kass sööb rohtu” ilmus 1965. a Lundis. Helga Nõult on ilmunud romaanid „Tiiger, tiiger”, „Paha poiss”, „Inimvaresed” ja „Hundi silmas” ning ta on avaldanud lasteraamatuid. Kõige laiema lugejaskonna on leidnud kindlasti Helga Nõu noorsooromaanid „Pea suu” (Stockholm 1983, Tallinn 1994), „Tõmba uttu” (Tallinn 2001) ja „Kuues sõrm” (Tallinn, 2003).

Helga Nõu teema- ja vormiuuenduslikus, psühholoogiliselt täpses ja emotsionaalselt pingestatud proosas on tõelisuse piiride ning pagulaste identiteediprobleemide vaatlust, alateadvuse kompamist ja filmilikkust. Romaani “Ood lastud rebasele” peategelane Hanna kogeb elu ehmatavat korrapäratust, alateadvuse sügavusest pinnalevalguvaid tundmatuid mälestusi, lõikavalt täpseid mälupilte. Loo vältel tõukab teda tagant ärevus, mingi iseäralik pingeseisund, sest tema elulugu pole ikka veel valmis.

Lähem teave: laste- ja noorteosakonna juhataja Ädu Neemre tel 736 1389, 55 551884