Skip to content
Vaegnägijale

2006 Algupärase lastekirjanduse päev

2006 Algupärase lastekirjanduse päev

12. aprillil kell 11.00 kogunevad Tartu linnaraamatukogu saalis (Kompanii 3/5) kirjandusuurijad, kriitikud, pedagoogid, raamatukoguhoidjad, üliõpilased ja teised kirjandushuvilised inimesed, et koos arutleda noortele suunatud kirjanduse üle. Tartu Linnaraamatukogu laste- ja noorteosakonna eestvedamisel toimuv kevadine algupärase lastekirjanduse päev on järjekorras juba kaheksas ning saab teoks koostöös Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse, Tallinna ja Tartu Ülikooliga.

Seekordse kirjanduspäeva moto on “Noorkirjandus ja noorte raamat”. Nii laste- kui noortekirjandus peaks olema noore lugeja tajude väljaarendaja, vaimu avardaja ja süvendaja. Kirjandus ei tohiks paisutada lugeja enesekesksust ja kibestumist ümbritseva suhtes vaid võiks anda lugejale võimaluse ükskõik millisesse teksti oma unelmaid ja ideaale sisse lugeda. Kirjanik Berk Vaher on öelnud, et iga kirjanik, lugeja ja kirjandusuurija peaks kirjandust rohkem hoomama vertikaalselt, mitte horisontaalselt – ja seda tahabki kirjanduspäev teha.

Kirjanduspäeva avaettekande teeb lastekirjanduse uurija Jaanika Palm, kes räägib kuulajatele noortekirjanduse retseptsioonist. Kirjandusest internetis kõneleb Lemmit Kaplinski ja pärimusest 21. sajandi eesti noortekirjanduses Mari Niitra. Eesti noore minapilti tutvustab kirjandusteoste põhjal Tartu Ülikooli õppejõud Reet Liimets ja pilgu kaasaegsesse saksakeelsesse noortekirjandusse heidab Tallinna Ülikooli doktorant Ave Tarrend. Noori kirjanikke esindab seekord Diana Leesalu, keda märgiti ära viimasel romaanivõistlusel ja auhinnati hiljuti kirjastuse Tänapäev korraldatud noorsooraamatute võistukirjutamisel. Kirjanduspäeva lõpetab tegevpsühholoog ja nõustaja Elle Purde, kes räägib tänase teismelise argipäevast, kohanemisest täiskasvanute maailmaga ja võimalustest noort inimest aidata ning toetada.

Algupärase lastekirjanduse päev pakub võimaluse kokkusaamiseks ja kodumaise laste- ja noortekirjanduse üle arutlemiseks inimestele, kes sellega oma igapäevatöös kokku puutuvad, aga ka kõigile teistele huvilistele. Kuulama ja kaasa mõtlema on oodatud kõik, kes oma ameti või hingelaadi poolest on laste- ja noortekirjandusega seotud või selle pärast muret tunnevad.

Täiendav info: linnaraamatukogu laste- ja noorteosakonna juhataja Ädu Neemre, tel 7361 389, 55 551884