Skip to content
Vaegnägijale

2005 Trükis linnaraamatukogu ajaloost

2005 Trükis linnaraamatukogu ajaloost

14. oktoobril kell 11.00 esitletakse Tartu linnaraamatukogu saalis (Kompanii 3/5, IV korrus) trükist „Majad, raamatud, inimesed: 90 aastat Tartu linnaraamatukogu”.

Raamat tutvustab Tartu linnaraamatukogu ajalugu ja arengut alates selle asutamisest 1913. aastal Tartu Rahvaraamatukogu Seltsi poolt kuni 2004. aastani. Raamatukogu käekäiku vaadeldakse läbi isikuloolise prisma – iga raamatukogu juhataja-direktori kohta on kogumikus artikkel või temalt saadud intervjuu. Eraldi on trükises välja toodud raamatukogu hoone lugu, sest see on teema, millega pidid alates 1920. aastatest tegelema peaaegu kõik juhatajad, pealegi on teema ülimalt aktuaalne ka täna. Trükise teine osa koosneb 3. aprillil 2004 peetud raamatukogu aastapäeva tähistava ettekandekoosoleku „Tänane ja homne linnaraamatukogu” tekstidest. Viie erineva lugejarühma esindajad – põhikooli õpilasest teadlaseni – andsid hinnangu tänasele linnaraamatukogule ja esitasid nägemuse nende arvates ideaalsest raamatukogust.

Alates 1913. aastast tänapäevani on raamatukogul olnud üheksa juhatajat: 1920.-1930. aastatel Ivan Abarenkov ja Mart Pukits, pöördelistel 1940ndatel Linda Ploompuu, Alo Tilk ja Aimi Hiir ning edasi Eljo Kaldalu, Elle Tarik ja Tiit Jänese. Praegune direktor Asko Tamme asus ametisse 2001. aastal. Eesti kultuurilukku on raamatukogu senistest juhatajatest jätnud kõige märgatavama jälje tõlkija ja kunstnikuna tuntuks saanud Mart Pukits. Pöördeliste aegade juhatajad jätkasid raamatukogunduslikku karjääri suuremates raamatukogudes – Aimi Hiir ülikooli raamatukogu direktorina ja Linda Ploompuu Tallinnas praeguses Eesti Rahvusraamatukogus.

Artiklid ja intervjuud annavad ülevaate raamatukogu arengust läbi aastakümnete, sisaldavad juhtide isikuloolisi andmeid ning kaasaegsete ja perekonnaliikmete mälestusi. Suurt tähelepanu on pööratud raamatuloolisele aspektile – kirjeldatakse raamatute saatust raamatukogus ja juhatajate isiklikke raamatukogusid. Kõige suuremad teened raamatu valmimisel on trükise ajaloolise osa koostajal ja umbes poolte artiklite autoril Elle Tarikul, kes täna töötab raamatukoguhoidjana väliseesti ja vanema raamatu osakonnas, aastatel 1975-1983 oli aga raamatukogu direktor.

Kogumiku koostajad pidasid Tartu linnaraamatukogu tutvustava trükise väljaandmist vajalikuks, sest lünk Tartu kultuuriloos ootas juba ammu täitmist. Varem on raamatukogu ajaloost kirjutatud kaks diplomitööd ja raamatukogu 50. aastapäevaks ilmus 1963. aastal tollase raamatukogu nõukogu esimehe Jaan Eilarti eestvedamisel almanahh „Emajõgi”, mis sisaldas ka direktor Eljo Kaldalu põhjalikku ülevaadet ajaloost. Uue trükise autorid püüdsid eelkäijate tööd jätkates avada uusi tahke raamatukogu ajaloost. 200 leheküljelise kõvas köites ja rohkete fotodega raamatu väljaandmist rahastas Tartu linnavalitsus.

Täiendav info koostajatelt: Elle Tarik tel 736 1395
Linda Jahilo tel 736 1374, 53 402168