Skip to content
Vaegnägijale

2005 Rännud Põhjalas

2005 Rännud Põhjalas

14. novembril algab Tartu Linnaraamatukogus (Kompanii 3/5) traditsiooniline Põhjamaade raamatukogunädal, mille teema on tänavu „Rännud Põhjalas”. Linnaraamatukogus toimuvad reisimuljete ja kohvikuõhtud toovad huviliste jaoks lähemale kauge Islandi, Fääri saared ja Taani, aga ka norra rahvalaulud ja Nils Holgerssoni nähtud Rootsimaa.

Raamatukogunädal algab esmaspäeval, 14. novembril loodusajakirjaniku Toomas Jüriado reisimuljetega Fääri saartelt. Järgmise õhtu teema on „Kui kaugel on Island?”. Skandinavistika doktorant Toomas Lapp kõneleb inimestest, mentaliteedist ning eestlaste ja islandlaste hingelähedusest. Nädala keskel toimub kohvikuõhtu „Taani – muinasjutt minu elus”, mille külaliseks on Taani Kultuuri Instituudi direktor Silvi Teesalu, kes räägib taanlastest ja nende suurkujust H. C. Andersenist. Linnaraamatukogu nukuteater annab iga päev etenduse „ Nils Holgerssoni imelised seiklused”. Nädala lõpetab kirjandusõhtu, kus Põhjamaade autorite loomingut loevad Enn Lillemets ja Tuuli Otsus.

 

Raamatukogunädalat korraldatakse kõikjal Põhjamaades üheksandat ja Tartu Linnaraamatukogus seitsmendat korda. Igal aastal on tähelepanu keskmesse tõstetud erinev teema – „Põhjala saagad ja müüdid”, „Laps Põhjalas”, „Meri Põhjalas” jne. Tänavust Põhjamaade raamatukogunädalat „Rännud Põhjalas” reklaamitakse Eestis sündinud Ilon Wiklandi tehtud plakati ja postkaartidega. Raamatukogunädala avab 14. novembril Põhjamaade suurim ettelugemisüritus „Videvikutunnil”, millest võtab osa veerand miljonit kuulajat üle Põhjamaade. Avapäeva õhtul kell 19.00 loetakse küünlavalgel umbes 1200 raamatukogus ette peatükk „Kaks linna” Selma Lagerlöfi populaarsest raamatust „Nils Holgerssoni imeline teekond läbi Rootsi”. Tartus loetakse see peatükk ette raamatukogunädalat lõpetaval kirjandusõhtul 18. novembril.

Raamatukogunädala korraldamist toetab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis. Nädala täielik kava on väljas linnaraamatukogu kodulehel www.luts.ee.

Lähem teave: Margit Oja, tel 746 1040, 58 005495