Skip to content
Vaegnägijale

2005 Raamatunäitus "Metallid" linnaraamatukogus

2005 Raamatunäitus "Metallid" linnaraamatukogus

Tartu Oskar Lutsu nim. Linnaraamatukogu II korrusel avatakse 24. augustil 2005 a tehnikaosakonna raamatunäitus "Metallid".

Näitusel on välja pandud metalle ja nende sulameid tutvustav kirjandus - eksponeeritud raamatud annavad ülevaate metallide rakendustest arhitektuuris, kunstis, looduses ja interjööris, samuti materjaliteadlase Priit Kulu tööd. Kirjandus metallide töötlemisest on mitmekesine: raamatud sepistamisest, valamisest, keevitusest, jootmisest, lõikamisest, ja muidugi ehete valmistamisest ning vajaminevatest tööriistadest.

Metallide kunstiline töötlemine ja nende kasutusala on ääretult laia diapasooniga - esemetest arhitektuurini. Näitusel on raamatuid sepistest: kalmuristid, metallväravad ja -piirded, tuulelipud, relvad jpm. On näiteid ajaloolistest ja kaasaegsetest metallehetest nii Eestist (sõled jm) kui mujalt maailmast, erinevad tarbe- ja dekoratiivesemed (nõud, küünlajalad jm). Metallist valmistatakse treppe, katuseid, kaskaade, veerenne, urne, ja tuppa mööblit: huvitavad näited on Eestist Mati Karmini miinimööbel ja Kalle Pruudeni metallmööbel. Metallist on loodud ka suurejoonelisi ehitisi - Chrysler Building, Frank Gehry vormikad majad, Forth`i sild ja üldtuntud Eiffeli torn. Näiteks eesti arhitektide töödest on Urmas Muru ja Peeter Pere projekteeritud tünjas vaskmaja Tabasalus.

Näituse on koostanud raamatukogu tehnikaosakonna töötajad Tiia Isak ja Reet Lüütsepp.
Näitus jääb avatuks 24. septembrini 2005 a.

Info: Tiia Isak, Reet Lüütsepp
tel 7 361 392