Skip to content
Vaegnägijale

2005 Prima Vista toob pargiraamatukogu

2005 Prima Vista toob pargiraamatukogu

Kirjandusfestivali Prima Vista ajal 5. ja 6. mail avab Tartu linnaraamatukogu Südalinna pargis Poe tänava ja mänguväljaku vahel pargiraamatukogu. Vabas õhus tegutsevas raamatukogus laenutatakse raamatuid, saab lugeda ajalehti ja ajakirju, surfata internetis, osaleda kirjandusteemalises e-viktoriinis ja karikatuurivõistlusel. Pargiraamatukogus toimub Prima Vista lasteprogramm, esinevad laulvad luuletajad ja noored akordionistid ning külla tuleb kinobuss.

Kirjandusfestivali võib nimetada ka raamatupeoks ja selle raames avatav pargiraamatukogu on nagu kogu festivalgi omamoodi käe ulatamine tavapärasest laiemale publikule. Vabas õhus tegutseva raamatukogu eesmärk on raamatusõprade kõrval ka nende kaaslinlaste huvi äratamine, kel seni ei ole olnud vajadust ega aega raamatukogu üles otsida või luuleõhtut külastada. Pargiraamatukogus on olemas peaaegu kõik, mis päris raamatukogus, alates raamatutest, ajalehtedest ja internetist kuni külla tulnud kirjanike ja muusikuteni. Seega on pargiraamatukogu hea võimalus tutvustada tartlastele nende oma raamatukogu.

Pargiraamatukogus on põhjust hetkeks peatuda neil, kel huvi e-viktoriinis proovile panna oma teadmisi kirjandusest või joonistada karikatuure raamatu ja arvuti teemal. Südalinna pargis toimub festivali lasteprogramm: etendusi annab linnaraamatukogu nukuteater ja koostöös lasteaiaga Kivike saab teoks kunstituba kirjanikuga. Kunstitoa külalisteks on Lehte Hainsalu ja Andrus Kivirähk, kes loevad ette oma loo, millele lapsed joonistavad illustratsiooni. Pargiraamatukogust algab ka õpilastele mõeldud kirjanduslik orienteerumismäng, mis edasi kulgeb Toomemäel ja lõpuks viib noored Kirjanduse majja. 5. mai õhtul kell 19 esinevad pargiraamatukogus laulvad luuletajad : Merca, Aapo Ilves, Peep Ilmet, Jürgen Rooste, Marko Martinson, Jüri Kaldmaa, Jaan Pehk ja vene luuletajate folkrokkansambel Saigon. Seejärel on filmiga ”Nimed marmortahvlil” külas kinobuss. 6. mai õhtul paneb pargiraamatukogule punkti II muusikakooli akordionistide ansambli kontsert.

Esimest korda oli pargiraamatukogu Tartus avatud 2004. aasta septembris ja tookord oli linnaraamatukogu kõrval teiseks korraldajaks kunstimuuseum. Vabas õhus on raamatukogu tegutsenud varemgi – alates 50-ndatest laenutati kirjandust ujulas Emajõe ääres ja uue supluskoha tekkides jätkati Anne kanali ääres kuni 80-ndate aastate lõpuni.

Pargiraamatukogu on 5. mail avatud 11 -19 ja 6. mail 10 -18. Pargiraamatukogu täielik kava on väljas linnaraamatukogu kodulehel www.luts.ee.

Kirjandusfestivali Prima Vista kodulehe aadress on http://kirjandusfestival.tartu.ee.

Lähem info: avalikkussuhete juht Linda Jahilo tel 736 1374, 53 402168
direktor Asko Tamme tel 736 1371, 53 402784