Skip to content
Vaegnägijale

2005 Muinasjutuline Island

2005 Muinasjutuline Island

13. oktoobril kell 17.00 avatakse Tartu Linnaraamatukogu muusikaosakonnas raamatu- ja fotonäitus „Muinasjutuline Island”. Näitus annab ülevaate Islandi hindamatust kultuuripärandist, tutvustades nii varasemat kui tänapäeva kirjandust ja selle uurimist. Fotode kaudu saab ettekujutuse Islandi ainulaadsest ja mitmekesisest loodusest.

Põhjamaade ja osalt lääne-germaanlaste ühisest kangelas- ja mütoloogilisest ainest kristalliseerus Islandil ning võttis lõpliku kirjandusliku kuju omapärane, tiheduselt ja kunstiliselt väärtuselt kogu

Euroopa vanemas kirjanduses silmapaistev eepiline luuletoodang - Edda laulud. Islandil on kirja pandud enamus tekste, mille alusel on kujundatud meie arusaam muistse Põhjala inimese maailmapildist ja uskumustest.

Islandi kultuuripärandi hulka kuulub ka ainulaadne saagakirjandus. Saga tähendab islandi keeles jutustust, lugu ja erinevalt teiste maade varasest ajalookirjandusest on see maakeeles kirjutatud. Saagakirjanduse hulka loetakse sugukonnakroonikad, mis jutustavad omavahelistest tülidest,

kaugetest meresõitudest ja röövretkedest. Anonüümsete autorite poolt on kirja pandud Norra kuningate ajalugu, Islandi piiskoppide kroonikad ning saare esmaasukate sugukonnasaagad.

Rääkides Islandist, ei saa mainimata jätta, et müüdid kuuluvad igapäevaellu ja haldjate olemasolu peavad paljud islandlased täiesti loomulikuks. Igaüks, kes on Islandil käinud, on tõenäoliselt kuulnud lugu sellest, kuidas maantee ehitusplaane muudeti, kuna tulevane tee oleks häirinud maavaimude kodurahu.


Fotode autor on Anneli Sepp, raamatud ja auvised on pärit Tartu linna erinevatest kogudest. Esmakordselt eksponeeriti näitust umbes aasta tagasi Tartu Ülikooli Raamatukogus. Linnaraamatukogus saab muinasjutulise Islandiga tutvuda 16. novembrini.

Täiendav info muusikaosakonnast tel.: 7361 394 või music@luts.ee