Skip to content
Vaegnägijale

2005 Linnaraamatukogu liitub m-Tartu projektiga

2005 Linnaraamatukogu liitub m-Tartu projektiga

Alates 1. märtsist algab Tartu linnaraamatukogus m-raamatukogu projekt, kus lugejatele saadetakse lühisõnumeid mobiiltelefonidele laenujärjekorra kättejõudmisest.

Järgmine samm m-raamatukogu projektis on sõnumite saatmine laenutähtaja möödumise kohta.

Uut teenust pakub Tartu linnaraamatukogu koostöös Eesti Raamatukoguvõrgu Konsortsiumiga ja ettevõttega Mobi Solutions, kes on Tartu linna partner m-Tartu projektis.

Juhul kui lugeja on end raamatukogus mõne suure nõudlusega raamatu, heliplaadi, videofilmi või ajakirja laenamiseks järjekorda registreerinud, informeeritakse teda SMS-sõnumiga teaviku kohalolust. See tähendab, et niipea kui eelmine lugeja raamatu tagastab, läheb järjekorras järgmisele teele lühisõnum.

Testperioodil on sõnumite saatmine lugejate jaoks tasuta, hiljem hakkab sõnumi hind olema umbes üks kroon. Teenuse tasuliseks muutumisest informeerib raamatukogu teenuse kasutajaid.

SMS-e saadetakse ainult nendele lugejatele, kes on selleks raamatukogus soovi avaldanud. Uued lugejad võivad oma nõusoleku anda juba lugejaks registreerudes, senised lugejad saavad vastavasisulise blanketi raamatukoguhoidjalt, kes neid laenujärjekorda registreerib. Raamatukoguhoidjad loodavad, et sõnumite saatmine kiirendab suure nõudlusega raamatute jõudmist lugejani ja teeb kokkuvõttes nende kättesaamise lihtsamaks.

SMS-de saatmine Tartu linnaraamatukogust on osa Tartu linnavalitsuse algatatud m-Tartu projektist, mis lükati käima 2004. aastal ja mille eesmärk on muuta mobiilseid tehnoloogiaid kasutades linnakodaniku ja linnaga seotud asutuste vaheline suhtlemine kiiremaks ja mugavamaks. Käesoleval aastal on juba käivitunud m-klassijuhataja ja m-naabrusvalve projekt.

M-raamatukogu projekti valmistas Tartu linnaraamatukogu ette koostöös firmaga Mobi Solutions ja see on integreeritud raamatukogus kasutatava infosüsteemiga ESTER. Mobi Solutions on Eesti firma, mis koostöös mobiilsideoperaatorite ja tehnoloogiafirmadega arendab uusi mobiilseid rakendusi ja pakub m-teenuseid.

Lähemat infot m-Tartu kohta saab aadressil www.tartu.ee/mtartu.

Lisainfo: raamatukogu infosüsteemide peaspetsialist Küllike Lutsar, tel 736 1378, 525 7644 või Gunnar Pihu tel 736 1377, Mobi Solutions turundusjuht Rain Rannu, tel 528 1576