Skip to content
Vaegnägijale

2005 Kirjandusõhtu Urmas Vadiga

2005 Kirjandusõhtu Urmas Vadiga

2. novembril kell 17.00 algab Tartu Linnaraamatukogu Karlova-Ropka harukogus (Tehase 16) õhtupoolik kirjanikuga. Külas on noor autor Urmas Vadi.

Urmas Vadil (s. 1977) on ilmunud novellikogu "Suur sekund" (1999), jutukogu "Unetute ralli" (2002). Näitekirjanikuna pälvis Vadi tähelepanu 2000. aastal Vanemuises lavastatud näidendiga "Lendav laev". VAT teater mängis tema näidendit "Kohtumine trompetis", kevadel loeti Eesti Draamateatris uusi teatritekste tutvustavas sarjas ette näidend "Elvis on kapis!". Urmas Vadi on kirjutanud filmistsenaariumi "Kohtumine tundmatuga" - loo ETV ajaloost ja Valdo Pandist. Oma sõnade kohaselt on Vadi kirjutamise kõrvalt pidanud mitmeid ameteid: "Olen olnud laevavärvija, vundamendiaugukaevaja, augupuurija vibudetailidesse, munk Padise kloostris, Vikerraadio kultuurisaadete toimetaja".

Jutukogu "Unetute ralli" arvustuses kirjutab Tarmo Teder, et Vadi laadi on nimetatud "unenäo ja ärkveloleku, reaalse ja fantastilise piiril kõikumiseks", tema jutte seostatakse maagilise realismiga ja iseloomustatakse sõnadega "unenäolisus" ja "muinasjutulisus". Teder leiab, et kaasaja valdavalt räiges, hüperkriitilises ja destruktiivses eesti proosas paistab Vadi loomingus silma heatahtlikkus, tegelastele kaasatundlikkus, pehmus, eluhoid. Tema hinnangul on Vadi "lustlik pajataja, fantaasiarikas lõuapoolik, kelle kujutluse lennus on kaasakiskuvat hoogu". Oma näidendite kohta on Vadi ise öelnud, et talle on oluline olnud alal hoida üht "une tunnet": kõik on üks, elavad ja surnud ja unenäod. Seejuures peab aga näidendis endas olema selge struktuur, tegelaste areng, sündmused.

Kirjandusõhtule Karlova-Ropka haruraamatukokku on oodatud huvilised nii oma linnajaost kui kaugemalt.

Lähem teave: harukogu juhataja Helle Kaarli tel 730 8473 või 730 8472