Skip to content
Vaegnägijale

2005 Kiri ja kirjavahetus muutuvas ajas

2005 Kiri ja kirjavahetus muutuvas ajas

Teisipäeval, 25. jaanuaril kell 15.00 avatakse Tartu linnaraamatukogu II korrusel (Kompanii 3/5) näitus ”Ma teile kirjutan...: kiri ja kirjavahetus muutuvas ajas”. Professor Art Leete TÜ etnoloogia õppetoolist räägib teemal ”Põhjarahvaste puu- ja tuulekirjad” ning Vilde rahvateatri näitlejad loevad ette valiku kirju.

Inimesed on püüdnud ammustest aegadest kirja abil jäädvustada ja edasi anda oma mõtteid ning enda ümber toimuvat. Sajandite jooksul on kiri läbi teinud suuri muutusi – rasketest kivitahvlitest kiil- ja piltkirjadega kuni tänapäevase lakoonilise meilitekstini välja. Aja jooksul on muutunud nii kirja vorm kui stiil. Kui 17. sajandist 20. sajandi alguseni pandi suurt rõhku ilusale sõnastusele ja kirja väljanägemisele, siis 20. sajandil muutusid kirjad sisutihedamaks: loobuti toretsevast paljusõnalisusest ja kirja visuaalne külg muutus vähemtähtsaks.

Näitus ”Ma teile kirjutan...” püüabki edasi anda kirjade stiili ja vormi muutumist ajas. Näitusel on väljas nii raamatuna ilmunud kirjavahetust kui ka näiteid erakogudest pärit isiklikest kirjadest alates 19. sajandist. Esindatud on kirja vormis ilukirjanduslikud teosed nagu baltisaksa kirjaniku Juliane Barbara von Krüdeneri kiriromaan ”Valérie” ja Jane Austeni mitmed romaanid, loomulikult ei puudu armastuskirjade kogumikud nagu ”Kuulsuste armastuskirjad” ning ajaloosündmusi kajastavad vanglakirjad ja kirjad Siberist. Eesti kultuuriloolise kirjavahetuse uurimise ja publitseerimisega tegeleb Eesti Kirjandusmuuseumi Kultuurilooline Arhiiv (kandnud ka käsikirjade osakonna nime), mille töö tulemusel on kaante vahele jõudnud mitmed väljaanded nagu ”Fr. R. Kreutzwaldi kirjavahetus I-VI” (1953-1979) ja alates 1984. aastast ilmuv sari ”Litteraria”. Kirjavahetust on päris palju avaldanud Loomingu Raamatukogu, nt F. Kafka ”Kirjad Milenale” ja Fr. Tuglase ”Valik kirju”. Huviline leiab näituselt ka kirja kirjutamise etiketti käsitlevad raamatud, mis sisaldavad nõudeid tänapäeva ametikirjadele kuni e-kirja heade tavade tutvustamiseni välja. Näitust ilmestavad Tartu Linnamuuseumist ja erakogudest pärit kirjutusvahendid.

Vilde rahvateatri näitlejad loevad näituse avamisel ette erinevatest sajanditest pärit kirju: Reiner Brockmanni kirja Paul Flemingile aastast 1639, inglise-ameerika luuletajate Elizabeth Barreti ja Robert Browlingi armastuskirju 19. sajandist ja Rainer Maria Rilke kirju noorele luuletajale 20. sajandi algusest. Näitust kirjavahetusest saab linnaraamatukogus vaadata 26. veebruarini.

Täiendav teave: Halliki Jürma tel 736 1382, 56 226213
Tiina Sulg tel 736 1385, 55 544247