Skip to content
Vaegnägijale

2005 Enn Nõu uue romaani esitlus

2005 Enn Nõu uue romaani esitlus

Teisipäeval, 6. septembril kell 16.00 algab Tartu linnaraamatukogu (Kompanii 3/5) II korruse eriala- ja teabekirjanduse saalis Enn Nõu dokumentaalromaani "Mõtusekuke viimne kogupauk" esitlus. Raamatu andis välja kirjastus “Eesti Keele Sihtasutus”.

Vaheldumisi Rootsis ja Eestis elav kirjanik, praegu juba pensionil olev Enn Nõu on elukutselt arst. Ta on olnud kopsuhaiguste dotsent Uppsala ülikoolis ja tal on pikaajaline töökogemus Uppsala ülikooli akadeemilisest haiglast.

Nõu detailitäpses loomingus on tooniandev Eesti lähiminevikust ja olevikust, pagulasideede desillusioneerimisest lähtuv tragism. Kirjaniku sulest on ilmunud ülevaade “Eesti pagulasvalitsus 1944-1988” (“Akadeemia”1990, 2), ta oli tegev ajakirja ”Mana” kolleegiumis ja aastatel 1988 – 1997 Rootsi Kirjanike Liidu liige. Praegu kuulub ta Eesti Kirjanike Liitu.

Romaani “Mõtusekuke viimne kogupauk” puhul on tegemist kirjaniku romaanidiloogia “Lõigatud tiibadega” ja “Pärandusmaks” (mõlemad Lund1976, Tallinn 1994) mõttelise järjega, kus uurimisele on võetud eestlaste, täpsemalt muhulaste juhtumised Kaug-Idas enne 1917. aasta revolutsiooni. Autor analüüsib eksiili aspekte läbi eri põlvkondade ajaloolise kogemuse.

Hakkajate ja elujulgete Muhumaa meeste ja naiste eluteed on kirjanikul otsekui luubi alla võetud – ta koondab nende võidud ja kaotused, armastused ja surmad ning unistused. Maailma otsa oma õnne ja paremat elu otsima läinud rahvakillu ajalugu tuleb kõige selgemalt esile raamatu teljeks oleva Endriku elumõtte otsingute kaudu. Enn Nõu raamat on kirjutatud tähelepanelikule lugejale, kes oskab hinnata kirjaniku poolt detailitäpselt kujutatud olustikku ja inimsuhteid.

Lähem teave: Ädu Neemre tel 736 1389, 55 551884