Skip to content
Vaegnägijale

2005 Amatöörfilmid linnaraamatukogus

2005 Amatöörfilmid linnaraamatukogus

Aprillis kuulutas linnaraamatukogu välja amatöörfilmide konkursi noortele. Žürii koosseisus Berk Vaher, Rein Pakk ja Tiit Lepp on juba oma otsused teinud ning filmikonkursi lõpuüritus algab 14.mail kell 11 raamatukogu saalis. Filmialaseid loenguid peavad staažikad filmitegijad Jaak Järvine ja Hans Vaisma Eesti Filmiamatööride Liidust, kell 14.30 tehakse konkursist kokkuvõtteid ning näidatakse osalenud filmide paremikku.

Möödunud kuul, peaaegu üheaegselt noorte filmikonkursi väljakuulutamisega, täienes linnaraamatukogu videoteek kolme uue amatöörfilmiga, mille autoriks on noor tartlane Jaan-Jürgen Klaus: „Supilinn”(2002), „Berliini pastoraal”(2004) ja „Alma mater power Tartuensis”(2004). Filmid on saavutanud kodumaistel filmifestivalidel mitmeid auhindu.

Tegemist on isikupäraste dokumentaalfilmidega, mis annavad edasi oma sõnumit värvikate portreteeritavate kaudu.

Filmis „Supilinn” on tegelasteks Supilinnas elavad ja töötavad kirjanikud, luuletajad, kunstnikud ja lihtsalt Supilinna patrioodid, kes sobivad väga hästi edastamaks selle linnaosa miljööd ja meelsust. „Supilinn” oli parim tudengifilm Tartu Tudengipäevadel 2002 ja parim reportaažfilm Eesti Vabariigi 39. Amatöörfilmide Festivalil.

Humoorikas „Alma mater power Tartuensis” keskendub Tartule ja Tartu ülikoolile (filmi motoks on: „Film, mis mõeldud kõigile, kes armastavad Tartut“), sõna võtavad üliõpilased, linnakodanikud, teiste hulgas ka Hillar Palamets ja Erkki Hüva. Autor on tabanud portreteeritavate juures palju spontaanseid ja iseloomulikke hetki ja kasutanud seda osavalt filmi struktuuri ja meeleolu loomisel.

„Berliini pastoraalis” seevastu jälgime iroonilise kõrvalpilguga kristliku noortegrupi teekonda Berliini ülemaailmsetele kirikupäevadele, sekka Leho Laamuse eksistentsiaalseid mõtisklusi. „Berliini pastoraal” saavutas Eesti Vabariigi 39. Amatöörfilmide Festivalil üldkokkuvõttes 2.koha ja parima portreefilmi rändauhinna, samuti 2. Tallinna rahvusvahelisel filmiamatööride konkursil 3.koha.

Täpsem info muusikaosakonnast: Kadri Rohi, tel 7361394