Main menu

Oleme väga huvitatud, kuidas sul läheb ja sestap ootame tagasisidet sulle sobivas vormis. See võib olla lugu, pildiseeria või video. Sinu loal jagame seda seemneraamatukogu lehel. Tagasisidet ootame meiliaadressil: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Что такое семенная библиотека?

Библиотеки семян повторяют циркуляционную модель, используемую в случае с книгами: желающий может взять в библиотеке семена для возделывания и вернуть их эквивалент после сбора урожая. Предполагается, что большая часть семян — это семена самоопыляющихся растений, выбор которых будет определятся сезонностью и пожертвованиями.

Фонд семян находится в главном здании нашей библиотеки (Компани 3/5) в отделе детской и юношеской книги.

Как можно взять семена в библиотеке?

Семена могут получить все читатели нашей библиотеки. Если ты еще не зарегистрирован, то можешь сделать это в библиотеке, в каталоге ESTER или через мобильный телефон.

В месяц возможно взять до пяти наименований.

Обязателен ли возврат семян?

Читателю не вменяется в обязанность собирать и хранить семена, особенно начинающему садоводу, но надеемся, что с приобретением умений в этой области ты сможешь пожертвовать выращенные тобой семена в наш фонд. Также принимаем семена, оставшиеся после посева.

Как найти семена в каталоге?

Иди по адресу https://www.ester.ee, выбирай Tartu Linnaraamatukogu, ищи рубрику „seemneraamatukogu”.

Как можно заказать семена?

Заказ семян делается аналогично книжному заказу — выбираешь нужные семена и заказываешь в удобный для тебя пункт обслуживания.

NB! На семена невозможно встать в очередь, если все выдано, заказ аннулируется.

Как можно пожертвовать семена библиотеке?

Семенные пожертвования принимают все пункты обслуживания нашей библиотеки. Если семена выращены и собраны лично, просим указать место и время сбора, имя жертвователя, название растения эстонское и, по возможности, латинское, так как народные названия зачастую ошибочны.

Обратная связь.

Интересуемся результатом, ждем обратной связи в любой удобной для тебя форме. Это может быть рассказ, серия фотографий или видеозапись. С твоего разрешения поделимся этим материалом с другими. Обратной связи ждем по адресу: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WHAT IS THE SEED LIBRARY?

The Seed Library is a collection of seeds that you can choose and borrow from to plant at home. Let your plants grow, collect their seeds, and donate some of them back to the Seed Library.

Our seeds collection mainly consists of seeds from open-pollinated plants, and the choice depends on the season and donations.

The Seed Library is located at the Tartu Public Library main building (Kompanii 3/5), on the ground floor, in the children's and youth department.

DO I HAVE TO RETURN THE SEEDS?

You are not obligated to collect and return seeds, especially if you are a beginner gardener. However, we hope that after gaining experience, you will consider donating some seeds to the Seed Library community. We also accept seeds left over from any previous gardening at home.

HOW DO I FIND THE SEED LIBRARY SEEDS IN THE CATALOGUE?

Go to: https://www.ester.ee/, select Tartu Public Library, and enter the keyword seemneraamatukogu.

HOW CAN I ORDER SEEDS?

Seeds can be ordered just like books. You choose the type of seed that you are interested in and order it to be picked up at the department or branch of the library that suits you best. NB! You cannot place yourself on the waiting list. If the seed packages are all borrowed out, your order will be cancelled.

HOW CAN I DONATE SEEDS?

Seed donations will be received by all branch libraries and library departments. If you collect the seeds yourself, please label your seed package with the exact name of the plant in Estonian and also in Latin (if possible), the place (county) and date of collection, and the name of the donator. The Latin name is needed due to the fact that many common/traditional names can be misleading.

FEEDBACK

We are very interested in feedback, and therefore, we are looking forward to hearing how your sowing and growing is going. Stories, photos, or videos – any form of feedback is welcome at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. With your permission, we will share feedback with the Seed Library community.

MIS ON SEEMNERAAMATUKOGU? 

Seemneraamatukogu on kogu seemnetest, mille hulgast saad valida, laenata ja kodus külvata. Kasvata taimed suureks, kogu seemneid ja anneta osa neist seemneraamatukogule. 

Meie seemnete kogu koosneb põhiliselt vabalttolmlevate taimede seemnetest ja valik sõltub hooajast ning annetustest. 

Seemneraamatukogu asub Tartu Linnaraamatukogu peamaja, (Kompanii 3/5), I korrusel laste-ja noorteosakonnas. 

KUIDAS MA SAAN SEEMNEID LAENATA? 

Seemneid saavad laenata kõik Tartu Linnaraamatukogu lugejad. Kui sa ei ole veel meie raamatukogu lugeja, siis saad end lugejaks registreerida raamatukogus kohapeal või kataloogis ESTER ID-kaardi või mobiili-ID abil. 

KUIDAS MA LEIAN KATALOOGIST SEEMNERAAMATUKOGU SEEMNEID? 

Mine aadressilehttps://www.ester.ee/, vali Tartu Linnaraamatukogu ja sõna  „seemneraamatukogu” või kasuta seda linki siin.

NB! Laenutada saab ainult staatusega KOHAL olevaid seemneid. Kui on staatuse väljal kuupäev siis on need juba välja laenutatud.

KUI PALJU VÕIB KORRAGA SEEMNEID LAENUTADA

Ühes kuus võib üks inimene laenutada 10 erinevat nimetust.

KAS MA PEAN SEEMNED TAGASTAMA? 

Seemnete kogumise ja säilitamise kohustust ei ole, eriti veel siis, kui oled selles algaja. Küll aga loodame, et sinu aianduslike oskuste edenedes saad annetada mõned seemned seemneraamatukogu kogukonnale. Võtame vastu ka seemneid, mis on eelmistest kodustest külvidest üle jäänud. 

KUIDAS MA SAAN SEEMNEID ANNETADA? 

Seemneannetusi võtavad vastu kõik linnaraamatukogu teeninduspunktid. Kui on tegemist oma kogutud seemnetega, palun märgi ümbrisele koht (maakond), annetaja nimi, kogumise aeg, taime täpne eestikeelne, võimalusel ka ladinakeelne nimetus. Ladinakeelset nime on vaja selleks, et ei tekiks segadust, sest paljud rahvapärased nimetused on eksitavad. 

KAS MA SAAN SEEMNEID TELLIDA TEISE OSAKONDA? 

Seemneid saab tellida nagu raamatuid, valid sulle sobiva nimetuse ja tellid sulle sobivasse raamatukogu teeninduspunkti. NB! Järjekorda seemnetele panna ei saa, kui seemnepakid ehk eksemplarid on kõik välja laenutatud, siis sinu tellimus tühistatakse. 

NB! Tellida saab ainult staatusega KOHAL olevaid seemneid. Kui on staatuse väljal kuupäev siis on need juba välja laenutatud.

KUIDAS SEEMNERAAMATUKOGUST POSTIGA SEEMNEID TELLIDA?

Seemneraamatukogu seemneid saab postiga koju tellida. Tõsi küll, seemnete tellimine maksab 2 euro, just nii palju kui lihtmaksikirja hind. Üldiselt kaaluvad seemned vähe, erandiks on oa- ja herneseemned, mis on mõnevõrra kaalukamad. 
Meie otsime tellitud seemned välja, paneme ümbrikusse, lisame sinu aadressi ja paneme posti. Sinu lugejakirjesse lisame kirja maksumuse 2 €. Selle summa saad tasuda ülekandega raamatukogu arvele. Arvet tasudes lisa makse nimetusele oma isikukood, et me saaksime maksumuse just sinu lugejakirjes makstuks lugeda. 

Kui sa pole veel Tartu Linnaraamatukogu lugeja, siis mine aadressile ester.ee, vali Tartu Linnaraamatukogu ja registreeri end ID-kaardiga lugejaks. Aadressi märkimisel ole palun täpne, et kiri õigesse kohta jõuaks. Sihtnumbri e. postiindeksi lisamine on teretulnud, siis ei pea meie seda otsima hakkama.
Nüüd otsi kataloogist välja sind huvitavad seemned. Kui sa ei tea täpselt, mida sa tahta võiksid, kasuta otsingus märksõna "seemneraamatukogu". Kui oled leidnud sind huvitava taime seemned, telli need ära.

On ka võimalus tellida Omniva pakiautomaati aga siis palun kirjutage lisainfo kasti millisesse automaati ja maksumus sõltub Omniva pakiautomaadi hinnakirjast, sest lugeja tasub summa paki kättesaamisel.

NB! Kättesaamise kohaks märgi palun laste- ja noorteosakond. Lisainfo kasti kirjuta: "palun saata posti teel või pakiautomaadi nimi".

TAGASISIDE 

Oleme väga huvitatud, kuidas sul läheb ja sestap ootame tagasisidet sulle sobivas vormis. See võib olla lugu, pildiseeria või video. Sinu loal jagame seda seemneraamatukogu kogukonnaga. Tagasisidet ootame meiliaadressil: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Seemneraamatukogud toimivad põhiliselt kahel moel:

1) seemnevahetus – aiandushuvilised kohtuvad ja vahetavad seemneid,

2) seemnete „laenutus“ – lugejad laenutavad seemned, külvavad need maha, kasvatavad taimed üles, jätavad saadud seemned alles ning toovad paljundatud taimede seemned tagasi raamatukokku.

Seemneraamatukogude seemnevalik põhineb enamasti annetustel. Enim levinud eesmärgiks on säilitada põllumajanduslik ja bioloogiline mitmekesisus, sestap keskendutakse kõige rohkem kohalike ja pärandseemnete levitamisele. Ühelt poolt tingis seda GMO seemnete turule tulek ja hübriidseemnete (F1) üha suurenev turuosa, teisalt inimeste huvi ja soov oma toitu ise kasvatada.

Esimesed seemneraamatukogud rahvaraamatukogude juures tekkisid Ameerikas. Seemneraamatukogude eeskujuks ja mudeliks sai 2000. aastal loodud seemneraamatukogu BASIL (Bay Area Seed Interchange Library), mille asutas muusik ja aktivist Sascha Altman DuBrul. Esimene rahvaraamatukogude juurde loodud seemneraamatukogu on Hudson Valley Seed Library. Seemneraamatukogud võivad toimida rahvaraamatukogude eriprogrammina või projektina, näiteks nagu programm „Richmond Grows“ Californias Richmondi raamatukogus (ning ka Newport Richey raamatukogus), mis on seemneraamatukoguliikumise mitteametlik vaimne keskus.

Seemneraamatukogud võivad asuda ka ülikooliraamatukogudes (näiteks Hampshire’i kolledži seemneraamatukogu), muuseumides või siis toimida veebikeskkonnas, kus tuleb end kasutajaks registreerida. Mõned on välja kasvanud botaanikaaedade projektidest või aiapidajate ühingutest ja uurimisasutustest, teised tekkinud kogukonna püüdlustest säilitada jätkusuutlikkus ja paindlikkus.

Kui „laenutamine“ on üheselt mõistetav, siis „tagastamine“ või seemnete tagasitoomine võib olla väljakutse, sest uued seemned ei pruugi olla sordiehtsad – paljunemisel võivad mõnel juhul kergesti tekkida hübriidid.

Seemneraamatukogud täiendavad seemnepankade ja sordiaretajate säilitusmeetmeid, kogudes vanu kohalikke põlvest põlve edasi pärandatavaid taimesorte, mis võiksid muidu kaotsi minna, ning ka uusi kohalikke taimesorte.

Nüüdseks on seemneraamatukogud muutunud rahvaraamatukogude tegevuse loomulikuks osaks. Siin on olemas nii ruumid, valmisolek ja tehnilised võimalused kui ka koostöö vabatahtlike ning aianduse ekspertidega. Seemneraamatukogusid on saatnud edu, kuna see sobib rahvaraamatukogu kasutajate huvide ja hobidega. Rahvaraamatukogud sobivad seemneraamatukogude asupaigaks seetõttu, et nad teevad seemned kättesaadavaks kõigile.