Kuidas minust sai tomati ja pipra kasvataja

Olen 50 ja polnud kuni möödunud aastani külvanud ühtegi köögivilja seemet. Suvelillede ettekülve tegin ma muidugi juba aastaid. Kuid siis tuli hakata tegelema seemneraamatukoguga ja kui seemned juba koju kätte tulevad, siis miks mitte proovida. 2019 aasta valikust võtsin rõdutomati tüüpi tomatid ja tšillipipra.

Uskuge või mitte, aga vaatamata möödunud aasta külmale kevadele minu taimed kasvasid ja kosusid. Kuna mul pole kasvuhoonet, siis istutasin tšillitaimed pottidesse ja otsisin oma aias kõige soojema ja tuulevaiksema sopi. Muidugi arvestasin ka sellega, et tšillid saaksid maksimaalselt päikest. Ainult istutuspotid said veidi väikesed ja kuivasid liiga ruttu läbi, aga taimed olid vaprad ja taastusid tublisti. 

Osa minu möödunud aasta külvidest.

Tomatid istutasin osaliselt puidust istutuskasti ja need taimed mis üle jäid lihtsalt lillede vahele peenrasse.

Tomatid ´Varto´ja Gartenperle´ kastis

Kuna sort ´Gartenperle´on väga madal ja laiuva kasvukujuga, siis taimed mis istutasin peenrasse kippusid mööda maad roomama, aga ka sellele leidsin lahenduse, sidudes oksad lihtsalt tokkide külge.

Tomat ´Gartenperle´ peenras koos lilledega.

Tšillipipar ´Anaheim`

Kokku andis eelmisel aastal saaki viis tomatitaime ja kaks tšillit. Tomatite saak oli rikkalik ja tsillid väikesepoolsed kuid mitte eriti teravad.

Sellel aastal on uued seemned juba külvatud ja taimedki tärganud. Valisin seekord mõned uued sordid veel, lisaks juba möödunud aastal meeldinutele ja jään põnevusega uut saaki ootama.

Tiina