Katrin Uverskaja "Talikülv. Hobiaedniku eksperimendid"

Aknalaudu pole, aga tahaks külvata? Kasuta talikülvi! 

TALIKÜLVI AJALOOST

Talikülvi meetodi rajajaks ja populariseerijaks on Ameerikas elav koduperenaisest aindushuviline Trudi Davidoff. Üritades jäljendada looduslikke tingimusi, tõstis ta kaanega kaetud konteineritesse külvatudseemned ruumipuuduse tõttu juba talvel õue- lume ja pakase kätte kevadet ootama. Trudi ei avastanud talvel seemnete külvamist, vaid pigem koondas oma kogemused toimivaiks ja kergesti teostatavaks süsteemiks.

Talvisel pööripäeval, 21.dets. Tähistavad Põhja-Ameerika talikülvajad oma aiandushooaja algust, külvates pidulikult neli esimest poeetiliste nimedega konteineritäit seemneid.

Mälestuste Seemneteks (Seeds of Remberance) on mõne sellise taime seemned, mille õied meenutavad meile kedagi lahkunud kallist inimest. Elu Seemnetena (Seeds of Life) külvatakse taimi, mille õite magusalt lõhnav nektarmeelitab aeda liblikaid ja mesilasi, nagu siilkübrad (Echinacea), hiidiisopid (Agastache), budleiad (Buddleja), salveid (Salvia) ja naistenõgeseid (Nepeta). Emakese Looduse Seemned (Seeds of Mother Nature) on aga mõne puu või põõsa seemned. Sellise nimetuse on nad saanud ilmselt oma rolli tõttu Maa ökosüsteemis. Lootuse Seemnete (Seeds of Leap of Faith) alla kuuluvad asukoha aiatsoonist soojema tsooni (Eesti puhul oleks oleks need 6. ja 7. tsooni) taimede seemned. Riskitakse teadlikult külmaõrnu taimi külvates ja jäädakse lootma looduse imetegudele.

TALIKÜLVI EELISED

Talikülvikonteinerites kogevad seemned samu ilmastikutingimusi kui avamaal, kuid nad on rohkem kaitstud, seetõttu on nende idanevusprotsent ka kõrgem.Väikesed minikasvuhooned kaitsevad seemneid ja tärganud taimi lindude ja näriliste, tugeva tuule ja vihmahoogude eest, lisaks hoiavad nad niiskust ja tekitavad kõrgema temperatuuri, mis kõik soodustab seemne idanemist. Aednik ei pea vaeva nägema mulla niiskustaseme kontrollimise ega seemikute hilisema karastamisega. Juba tärgates on nad karastunud ja õueoludega kohanenud.

Seemikutel on tihti muljetavaldavalt tugev juurestik ning tänu sellele juurduvad nad aias kiiresti ja hästi.Korralikult sildistatud konteinerite puhul tead täpselt, millise taime tõusmetega on tegu, sest idulehe faasis on taimedel pahatihti raske vahet teha. Nüüd aga võid kindel olla, et need on sinu külvatud taimed, mitte tärganud umbrohud.

Katrin Uverskaja raamatust „Talikülv. Hobiaedniku eksperimendid”.

Mõned aastad tagasi ilmunud Katrin Uverskaja raamat „Talikülv. Hobiaedniku eksperimendid.” on sobilik teejuht nii kõhklevale külvajale kui kogemusega aednikule. Praktilised nõuanded sobivate anumate leidmiseks, ette valmistamiseks ja kasutamiseks. Millist külvimulda eelistada, kuidas valida seemneid, millest alustada ja kuidas külvata. Milliseid silte kasutada, et kevadel ei peaks oma pead vaevama, mis siis kuhu külvatud sai. Raamatus kirjutatakse lisaks talikülvile ka traditsioonilisematest külviaegadest nagu kevad- ja suvi- ja sügiskülv.

Külvamine on alles algus, hobiaednik annab nõu, kuidas seemikute eest hoolt kanda, millal ümber istutada ja kuidas. Taimetittede peenrast kuni päris kasvukohta istutamiseni. Raamatu lõpupeatükid on pühendet seemnete kogumisele ja säilitamisele, lisaks veel lisainfo millised püsikud, suvelilled vm sobivad talikülviks ja indeks taimenimedega ning viited lisamaterjalidele. Raamat on väike ja kompaktne nagu seeme, mille potensiaal on suurem kui esmapilgul paistab.

Vaata raamatu saadavust raamatukogus