külalisaiad ja külvilood. Piial külas

Seemneraamatukogu on suvepuhkuselt tagasi ja alustuseks käisin külas ühes Tartumaa aias. Pererahva lahkel loal sai pildistet ja jalutatud ja peenra ääres kükitud.

Piia aed on rõõmus ja värviline ja taimed tunnevad end siin hästi. Põuasest suvest suurt jälgi pole, kuum suvi on hästi mõjunud ka viinamarjadele ja tomatitele.

Aed on veel noor ja rajatud nullist ehk põllust. Pinnas on savine, siin on oluline õigel ajal jaole saada enne kui muld kaane peale tõmbab. Kuigi Piial on hea käsi lillekasvatuseks, on pikemas plaanis kavas keskenduda rohkem puudele ja põõsastele.

Aias on suur veesilm, millest tänavu suvel oli palju kasu. Kevadel on tiik triiki vett täis, sest kuhugile peab ülaltvalguv vesi ju minema. Peremees on hoolitsenud nutika kastmisviisi eest, osa veevoolikutest on paigutet maa alla. Üldse on kogu majapidamine ja hooned läbimõeldud ja silmale head vaadata, pererahvale hea kasutada.

 

siia tuleb okaspuude ala

Jänese järatud punane tamm, kes aedniku toherdamise abiga hinge jäi ja nüüd naljatamisi kummipuu nime kannab.

Siin aias kasvuhoonet pole ja aednik jagas tomatitaimi sõpradele ja kolleegidele ning mõned istutas maja päikselise külje ette, jah just rooside taha. Mina olen sellest lahendusest küll vaimustet, sest algaja roosikasvatajana pikiks ma roosipeenrasse nii seda kui teist. Tomatid aga on nagu õnnelikud kanad - kasvavad nii nagu neile meeldib ja kannavad hästi. Natuke peidus on.

Tomati üheks sõbralikuks naabriks on Rosa rugosa :)

Aedupidi on alati tore rännata. Tuleb tunnistada, et seoses seemneraamatukoguga on mul tekkinud uus huvi seemnete vastu, et millega saame oma kogukonda uuel hooajal rõõmustada.

Sellel pildil on feerulalehine ruse. Paar suve tagasi ostis Piia lillepeenra tühikutesse muuhulgas ka ruse sordi `BeeDance Painted Yellow`

Järgmisel suvel oli kirju kari rusedest, küll nii ja naasuguseid. Kuna need rused olid suhteliselt kõrged, sai aeda ka üks madalam sort. `BeeDance painted Red`(?) Pildil keskel

Sel suvel on rusesid juba rohkem. Feerulalehise ruse kiituseks peab ütlema, et ta õitseb lakkamatult läbi suve ja pakub silmarõõmu mitmes koosluses.

Piia talikülvi tagetesed on tema sõnul tugevamad kui toas ettekasvatatud tagetese taimed. Kimalaste lemmikud.

Seemneraamatukogust laenatud kosmoste külv õnnestus ka :) väikese agaga. Väävelkollase kosmose seemned idanesid hästi ja teda oli aias näha mitmes koosluses.

 

 

 

Osa seemneid juba valmimas

Veidi keerulisem seis on hariliku kosmose sordiga `Bunte Lighter`, need taimed on keskendunud ilmselt kosmosesse pürgimisele. Võimsate lehtede ja varrega. Pildil on väävelkollane kosmos `Bunte Lighter`i taustal


 

Nüüd tuleb loota soojale sügisele, et saaks õisi ka näha, seemneid ilmselt ei saa. Põhiline, et kosmos puishortensiat ära ei lämmataks :)

 

Veetsin tunnikese siin aias ja tööle jõudes olin laetud ja rõõmus, nii nagu Piia aedki.

Aitäh, et sain tulla ja olla ja osa saada!

Lõpetuseks mõned sissevaated.

 

 

 

 

 

 

 

tekst ja fotod: Merike