H.Lorey. "Kasvatage ise köögiviljade ja lillede seemneid"

2018.a. suvi läheb ilmselt Eesti ilmaloo annaalidesse kui erakordselt kuiv ja kuum. Tänavu saab seemneid koguda ka neilt taimedelt, kelle seemned vajavad küpsemiseks lisasooja.

Kirjastus Hea Lugu on välja andnud lihtsa, käepärase ja sisuka seemnekasvatuse raamatu "Kasvatage ise  köögiviljade ja lillede seemneid" Nagu autor ütleb, midagi ei saa valesti minna, mõnikord võivad tulemused lihtsalt oodatust erineda.

Heidi Lorey on lõpetanud aianduse eriala Hannoveri ülikoolis ja kaitsnud doktorikraadi sordiaretuse teemal. Vabakutseline  aiandusartiklite autor ja kirjanik, põllukultuuride mitmekesisuse säilitamise ühingu aktiivne liige. 

Raamat on saksa keelest tõlkinud Anne Saavaste.

Hea käsiraamat alustab ikka põhilisest, mis siin on kokku võetud kui seemnekasvataja esimesed sammud: kuidas taimed paljunevad, kuidas seemned valmivad, õis ja selle ehitus, tolmlemine, sh ise- ja ristolmlemine jne.

Seemnete kogumine ja säilitamine, mõned head nipid, kuidas seemneid säilitada, mida teha siis, kui seemnepakis keeb elu ... lihtsalt ja arusaadavalt.

Raamatu teise osa moodustab taimede tutvustus. Taime nimi, rahvapärase nimetuse päritolu, külv ja istutus. Olulised andmed, millist kasvukohta eelistab, kaua õitseb, millal külvata, külvisügavus on põimitud teksti sisse, mida on mõnus uurida. Seemnekoristus - millal ja kuidas seemneid koguda.

Lisaks sordid ja nende lühikirjeldused ja iga taimekirjelduse lõpus on lühikirjeldus:

  • raskusaste;
  • taime eluiga (üheaastane, ristolmleja, tolmeldavad putukad);
  • seemnete saamiseks vajalik taimede arv;
  • seemne idanemisvõime (aastad);
  • foto seemnetest.

Piltlik kalender, milles külv/istutus, õitsemine, seemnekoristus. Mõnede taimede puhul on kirjeldus pikem, tuuakse välja ka tihedamini esinevad taimehaigused või kahjustused. Lisaks mõned lihtsad nipid.

"Vanadest seemnekasvatusetarkustest on palju kaduma läinud. See raamat kutsub alustama seemnekasvatust oma aias, omandama kogemusi ja osa saama sortide üllatavast mitmekesisusest."

Veel on aega aias ringi vaadata ja seemneid koguda :)

Vaata raamatu saadavust raamatukogus