Kuidas kaitsta taimi liigse kuuma ja kuiva eest.

Kuumus ja kuivus on kestnud kaua, mõnes Eestimaa osas pole sadanud nädalaid, lisaks kuivatab taimi ja pinnast ka tuul. 

• Kastmisest. Pideval pealiskaudsel kastmisel on väidetavalt oma miinused – taime juured jäävad pinnase lähedale ja see nõrgestab taime. Kuidas keegi oma aias toimetab, jääb aedniku enda otsustada.

• Amplid ja konteinertaimed. Tumedates anumates kasvavate taimede juured võivad saada sõna otseses mõttes küpsetatud. Soovitav on keskpäevapäikese eest varju tõsta või tõsta võimalusel heledamatesse anumatesse. Oma koduaia ampleid leotan üle päeva soojas kastmisvees ja kuna nende asukoht on otsese päikesevalguse käes, siis olen nad jahedama perioodi ootel õue varjulisemasse kohta tõstnud.

• Muidugi võib kasutada ka niisutussüsteeme või tekitada taimede lähedusse kerge vari. Mina olen selleks kasutanud katteloori, mis on paigutet paari toki abil peenra serva lähedale.

• Aeda kastes tuleks silmas pidada, et parim aeg on varajane hommik või hilisõhtu. Viimane on kõige soovitatavam - niiskus jõuab taimedeni ja ei aura kohe ära. Kui aga pole võimalik muul ajal kui päeval kasta, siis tuleks vesi suunata taime juurteni nii, et lehepind jääks võimalikult kuivaks. Pidev lehtede pritsimine võib tekitada päikesepõletuse ohu ning suurendab aurumist lehepinnalt.

• Kuuma ja kõrvetava päikese käes on raskendatud ka viljumine (nt tomat ei vilju kui temp on üle +30C) või viljad võivad pudeneda. Mina olen oma kasvuhoonet jahutanud katteloori üle kasvuhoone tõmmates.

• Abi on ka multšimisest, kui taime ümbrus on multšitud, on seal ka paremad niiskusolud – pinnalt aurab vähem niiskust

• Minu kogemus on näidanud, et kuumaperioodil ei ole mõistlik peenraid rohida – mida tihedam taimestik, seda vähem pinnas kuivab. Kui aga teisiti ei saa, siis olen suviumbrohtu, mis ei ole õitsema läinud, kasutanud multšina

• Kui on vaja istutada, siis lisaks rohkele veele, mis tuleb istutusauku valada, võib võtta vana ajalehe, see kokku kägardada ja panna istutusauku – see hoiab mõnda aega lisaniiskust ja hiljem laguneb nagunii ilma taime kahjustamata. 

• Hädaabi kastmine selleks puhuks, kui tuleb kodunt eemal olla paar kuni kolm päeva ehk isegi nädal. Võib kasutada 1,5 l veepudelit, valada see vett täis ja panna taime juurde mulda 45° nurga all, nii saab vesi tasahaaval välja valguda.

• Kui teil on istutamist ootavad potitaimed, siis nende kasti põhja võib panna ajalehti või vana mistra tüki – hoiab ka niiskust ja pole ohtu potitaimi üle kasta.

Kasutatud allikad:

Kaitse taimi kõrvetava päikese eest

Kuidas kaitsta taimi kõrvetava kuuma eest?