Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil (Cicero) 

Kui sul on raamatukogus aed, on sul kõik olemas (Cicero)

Inspireerituna ja võttes eeskujuks mitmed teised raamatukogud maailmas, otsustasid Tartu Linnaraamatukogu aednikud-rohenäpud seljad kokku panna ja käivitada seemneraamatukogu.

Kuidas see toimib? Väga lihtsalt. Astu sisse meie peamaja I korruse laste-ja noorteosakonda, vali kataloogist sulle jõukohased seemned. Kui oled juba meie raamatukogu lugeja, saad seemned kohe laenata, kui veel ei ole, saad ennast lugejaks vormistada. Meie laename sulle seemned, sina külvad, kasvatad taimed suureks ja kui kõik õnnestub, kogud seemneid ja tood osa neist seemneraamatukokku tagasi, et järgmised rohenäpud saaksid sinu saagist osa. 

Köögiviljade seemneid seemneraamatukogule tagastada pole vaja. Kuna Euroopa Liidus on ühtsed reeglid, mis puudutavad taimeliike, mis kuuluvad EL ülesesse sordilehte, siis koostöös Põllumajandusametiga leidsime lahenduse, mis  võimaldab seemneraamatukogu idee rakendamisel tõrgeteta edasi minna. Raamatukogu soetab originaalseemneid, pakendab need ümber väiksematesse pakendistesse ja laenutab ainult nõuetele vastavaid ja reeglitekohaselt pakendatud köögivilja seemneid. 

Tagastamistähtaegu ja viiviseid seemneraamatukogus pole. Meeldetuletusi ka mitte. Küll aga oleme väga tänulikud, kui annetad seemneid seemneraamatukogu valiku suurendamiseks või jagad oma külvi ja kasvatamise lugusid. Milliseid seemneid me vastu võtame? Lillede, püsikute ja maitsetaimede seemneid. Isekorjatud seemnete annetamisel palume kirja panna annetaja nimi, taime täpne nimetus, kogumise aeg ja koht (maakond).

Seemneraamatukogu asub Tartu Linnaraamatukogu laste- ja noorteosakonnas, Kompanii 3/5, esimesel korrusel.

Ootame nii suuri kui väikeseid aiahuvilisi meile külla!

 

Meie valikus olevad seemned leiad siit E-kataloogist ESTER