Riitsinus

See piimalilleliste sugukonda kuuluv, ülimürgiste seemnetega (8 seemne söömine lõpeb surmaga) taim võlus mu ära kaks aastat tagasi.

Riitsinusel on olenevalt sordist tumevioletse läikega kuni 60 cm pikad sõrmjagused lehed ja huvitavad justkui ogalisi palle meenutavad punased kuprad. Ta on peenras tõeline pilgupüüdja oma omapäraselt tumedate lehtede ja muidugi tohutu kasvuga.

Möödunud aastal kasvas üks taim üle kahe meetri ja laiust oli tal samuti pooleteist meetri kanti. Mingit erilist hoolt ma riitsinusele ei pakkunud. Ainult siis kui maha istutasin kastsin, et taim korralikult juurduks ja nii ta seal peenras kasvas. Mulla suhtes eelistab ta savikamat pinnast. Ühe taime istutasin poolvarjulisse peenrasse, kus muld oli suhteliselt kuiv ja kuuskede juured tungivad ka maapinnale. Seal peenras saavutas riitsinus maksimaalseks kõrguseks vaevalt 70 cm.

Kui sügisel külm oli taimedest üle käinud ja hakkasin pealseid kokku koguma, siis selleks, et riitsinuse vart katki saada pidin kasutama väikest saagi.

Niisiis riitsinuse kiituseks, soovitan. Aga arvestage, et ruumi peab olema, siis saab nautida taime täit ilu.  

Tiina